Du kan få hjälp med rådgivning och förskrivning av preventivmedel av barnmorskorna vid hälsocentralerna och ungdomsmottagningarna i Norrbotten. Du som ska göra abort får denna hjälp av barnmorskorna vid gynmottagningarna.

Det finns många preventivmedel att välja mellan. Vilka som passar bäst, eller är olämpliga, beror bland annat på din ålder, eventuell övervikt, rökning och sjukdomar du själv har eller som finns i din släkt. Dina tidigare erfarenheter av preventivmedel har stor betydelse liksom vilken metod du och din partner själva vill ha.

Det finns många uppfattningar om för- och nackdelar med olika preventivmedel. Våra barnmorskor har en gedigen kunskap och kan hjälpa dig/er att hitta en metod som passar. En del får biverkningar av preventivmedel. Då är det viktigt att inte sluta tvärt, utan att kontakta sin barnmorska igen för att få något annat istället.

Många som vill ha ett säkert skydd mot graviditet väljer idag en spiral eller en p-stav. Fördelen med dessa är att de skyddar i flera år utan att du behöver komma ihåg dem. Hormonspiraler och p-stavar ger oftast mindre blödningar. För den som hellre vill ha något hormonfritt kan en kopparspiral kännas bättre. Den brukar ge litet mer blödning men fungerar oftast bra.

De som använder p-piller måste komma ihåg att ta dessa varje dag för att de ska vara säkra. Samtliga p-piller innehåller gulkroppshormon som förhindrar ägglossning och graviditet. Kombinerade p-piller innehåller dessutom östrogen som gör att du får mindre risk för blödningstrassel. Dessa kan användas av dem som inte har ökad risk för blodpropp. De som har ökad risk för blodpropp, t.ex. de med övervikt/fetma, kan däremot använda p-piller med enbart gulkroppshormon. P-plåster och p-ring är två metoder som innehåller både gulkroppshormon och östrogen. För dessa gäller samma som för kombinerade p-piller.

Kondom är det enda preventivmedel som även skyddar mot könssjukdomar. De har tyvärr inte lika stor säkerhet som de andra metoderna. Vi rekommenderar därför kondom som ett komplement till ett säkert preventivmedel när du har sex i en tillfällig eller ny relation.

I Norrbotten kan du som är 25 år eller yngre få gratis preventivmedel. Alla typer av preventivmedel ingår, men inte alla märken. Din barnmorska kan berätta mer.

Vill du läsa mer om preventivmedel rekommenderar vid dig att klicka in på 1177.