Sexuella övergrepp och våldtäkt är när någon annan tvingar dig antingen fysiskt eller psykiskt till att ha ett samlag. Vi vill att du så fort som möjligt kommer till oss om du har blivit utsatt. Du kan alltid komma till oss även om du inte är beredd att göra en polisanmälan.
Sexuella övergrepp och våldtäkt kan se ut på olika sätt. Det kan vara svårt att avgöra om du blivit utsatt för detta. På 1177 kan du läsa mer om vad exakt detta är.
Om du blivit utsatt kan du antingen ringa oss eller komma direkt till gynmottagningen. Är det under helger eller kvällar kan du vända dig till akutmottagningen. Väl här får du träffa en gynekolog som gör en gynundersökning för att säkerställa att allt ser bra ut. Undersökningen sker enligt en framtagen rutin för spårsäkring, detta för att ingenting ska missas samt att bevis kan samlas mot gärningsmannen. Vi har möjlighet till att ta fotografier för att ytterligare bevis ska kunna samlas. Det kommer ske en rad olika provtagningar, både från blodkärl, urin samt vagina. Gynekologen kommer även följa en mall med olika frågeställningar som sedan kommer dokumenteras. Ibland tar vi även tillvara på kläder och t.ex. hårstrån eller annat som kan användas som bevismaterial. Det kan därför vara av vikt att komma till gynmottagningen så fort våldtäkten har skett. Om du har duschat och urinerat är det ändå av stor vikt att du kommer för att säkerställa att inga andra skador skett eller att du blivit smittad med någon sjukdom. Om du drabbats av andra skador på kroppen i samband med övergreppet kommer dessa att dokumenteras av läkare med annan specialistkompetens.
Du som blivit utsatt behöver inte ha anmält händelsen. Det finns heller inget tvång till att anmäla för att få komma till oss. Materialet som samlas in kommer att sparas i 2 år om du mot förmodan ändrar dig vid ett senare tillfälle och vill anmäla.
Vill du läsa mer om våld och våld i nära relationer, klicka här!
Hjälporganisationer
Det finns flera verksamheter som erbjuder stöd vid våld i nära relationer. Här är exempel på några av dem:
- Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonssamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
- Unizon har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser.
- Ungdomsjourer, till exempel 1000möjligheter, som riktar sig till unga oberoende av kön.
- Killfrågor.se har stöd för killar mellan 10 och 18 år via chatt.
- Tjejjouren.se samlar alla Sveriges tjejjourer och ungdomsjourer. På sajten finns också frågelåda och en informationsbank.
- Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.
- RFSL, stödmottagning för HBTQ personer, erbjuder samtalsstöd via telefon.
- Rikskriscentrum – Sveriges kriscentrum för män, är en paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.
- Kom till oss, är polisens informationssida om brott i nära relationer.
- Jourhavande medmänniska, en ideell organisation som erbjuder samtalsstöd via telefon.
- Brottsofferjourernas riksförbund, erbjuder stöd till den som utsatts för brott.