Mykoplasma i underlivet beror på en bakterie som kan överföras när du har samlag. Du kan ha mykoplasma utan att märka det. Mykoplasma behandlas med antibiotika.           

Symtom

Du kan ha mykoplasma utan att ha några symtom, men du kan ha något eller några av de här symtomen:

  • Det svider när du kissar
  • Du har flytningar från penisen
  • Du har annorlunda flytningar från slidan
  • Du har mellanblödningar
  • Du har ont i nedre delen av magen
  • Du har ont i pungen

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning om du har symtom som du tror beror på mykoplasma.

Undersökningar och utredningar

På mottagningen får du träffa en barnmorska, läkare eller sjuksköterska. Du får berätta hur du mår och när och hur du har haft sex. Det är för att hen ska kunna bedöma hur troligt det är att du har fått mykoplasma.

Ofta får du lämna ett urinprov. Du kan också få lämna prov från slidan eller ändtarmen. Ibland får du själv ta provet med en tops inne på toaletten på mottagningen. Ibland är det en läkare eller barnmorska som tar provet. Varifrån proverna tas beror på hur du har haft sex och var du kan ha fått mykoplasma. Det brukar ta ungefär en vecka innan du får provsvaret. Du kan få det via telefon eller brev, prata med den som tar provet om hur du vill ha svaret. Om det visar sig att du har mykoplasma behöver den eller de du har haft sex med också testa sig.

Behandling

Du behöver få behandling med antibiotika. Oftast får du ta antibiotika i fem dagar. Du bör inte ha sex under tiden du tar antibiotikan, eftersom det fortfarande finns en risk att du för mykoplasman vidare till någon annan. När du har avslutat behandlingen brukar mykoplasman oftast ha läkt ut. Ibland kan du få lämna ett nytt prov efter behandlingen, för att vara säker på att mykoplasman är borta.

Hur kan jag skydda mig mot mykoplasma?

Kondom skyddar mot mykoplasma om du har vaginalt eller analt samlag. Det skyddar också om du använder en dildo tillsammans med någon annan. Risken att få andra könssjukdomar är större om du har mykoplasma. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för infektioner.

Mer om mykoplasma

Mykoplasma är en bakterie. Det finns två typer av mykoplasmabakterie. En som orsakar lunginflammation och en som orsakar mykoplasma i underlivet. Den som gör att man får mykoplasma i underlivet heter Mycoplasma genitalium.

Mycoplasma genitalium finns i slemhinnorna i framförallt urinröret och slidan. Bakterien kan också finnas i ändtarmen och i ögonen, men det är ovanligare. Bakterien överförs mellan personer när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra när man har sex. Bakterien kan också föras över genom sperma eller slidsekret. Det vanligaste sättet att få eller ge någon mykoplasma är genom vaginala samlag.

Komplikationer

Det verkar som att mykoplasma kan orsaka äggledarinflammation och bitestikelinflammation. Det kan leda till det blir svårare att bli gravid eller göra någon gravid. Därför är det bra att gå och testa sig om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha fått mykoplasma.