Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom slidsamlag eller analsamlag.

Klamydiatest i Norrbotten

Region Norrbotten erbjuder inte klamydiatest via nätet ännu. Om du vill göra ett klamydiatest, kontakta din hälsocentral eller närmaste ungdomsmottagning.
För att kunna få behandling och förhindra smittspridning så tidigt som möjligt är det viktigt att du testar dig om du misstänker att du har blivit smittad, även om du inte får symtom. Testet är säkert en vecka efter misstänkt smittotillfälle.

Symtom

De flesta får inga symtom när de fått klamydia. Därför är det viktigt att du testar dig om du haft sex utan kondom med en ny eller tillfällig partner. Även partnern bör testa sig.

Du kan få ett eller flera av de här symtomen om du har klamydia:

 • Det svider när du kissar.
 • Du har flytningar från underlivet eller urinröret.
 • Du blöder mellan dina menstruationer.
 • Du kan också få ont i magen eller pungen.

När och var ska jag söka vård?

Det är viktigt att du söker vård om du har haft oskyddat sex eller har symtom som beror på klamydia så att du kan bli undersökt. Kontakta en hälsocentral, eller ungdomsmottagning. Undersökning och behandling av misstänkt eller bekräftad klamydia är gratis.

Vad kan jag göra för att undvika att få klamydia?

Det bästa sättet att undvika att få klamydia är att använda kondom och slicklapp när du har sex.

Undersökningar och utredningar

Du kan testa dig på en mottagning eller via ett test som du beställer på internet eller köper på ett apotek. Om testet visar att du har klamydia behöver du få behandling på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Om provet visar att du har klamydia måste du uppge vilka du har haft sex med i samband med smittspårning.

Klamydiatest på mottagning

Du kan boka tid på en mottagning för att ta ett klamydiatest. En del mottagningar har drop in-tider som du inte behöver boka.

När du kommer till mottagningen får du prata med en barnmorska, läkare eller sjuksköterska. Du får berätta om, och när och hur du har haft sex.

När du gör ett klamydiatest får du lämna ett eller fler av följande prov:

 • urinprov
 • prov från slidan, det tas med hjälp av en bomullspinne.

Du kan också behöva ta prov från ändtarmen, det tas med hjälp av en bomullspinne.

Klamydiatest som du tar själv

Du kan göra ett klamydiatest själv. Du beställer eller köper ett test med redskap och instruktioner för hur du ska göra. När du tagit proverna skickar du dem till ett laboratorium som gör en analys. 

De tester som du kan göra själv hemma visar bara om du har klamydia i slidan eller urinröret. Om du tar antibiotika kan det göra att testresultatet inte är helt säkert. 

Beställ ett gratis test via internet

För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i ett landsting eller en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Köp ett test på apoteket

Det finns klamydiatest att köpa på apotek men de är inte gratis.

Provsvaret

Provsvaret brukar komma inom en vecka. Visar provet att du har klamydia är det ett säkert resultat. Du kan behöva ta om provet även om det är negativt. Det behöver du göra om du tog provet innan det gått en vecka sedan du senast hade sex.
Har du tagit ett klamydiatest som du beställt via internet eller köpt på apotek måste du kontakta en mottagning för behandling och smittspårningssamtal om testet visar att du har klamydia.

Vad innebär smittspårning?

Eftersom klamydia smittar lätt och kan ge allvarliga följdsjukdomar finns den med i smittskyddslagen. Alla som kan ha klamydia måste därför lämna klamydiaprov. Om provet visar att du har klamydia måste du lämna uppgifter om vilka du haft sex med till en smittspårare.

Det är bra om du till exempel kan ge information om:

 • namn
 • ungefärlig ålder
 • telefonnummer
 • var personen bor

Den du haft sexuell kontakt med får inte reda på vem som har lämnat uppgifterna. Du kan välja om du själv först vill berätta för den eller dem som du har haft sex med, innan smittspåraren hör av sig. Du kan också låta smittspåraren sköta allt.  Den som behöver komma och testa sig kontaktas med ett brev eller telefonsamtal och informeras om att hen måste testa sig.

Vad säger smittskyddslagen?

I smittskyddslagen finns förhållningsregler som ska stoppa sjukdomar som klamydia, så att de inte sprids.

 • Du måste komma på återbesök om läkaren säger det.
 • Du måste berätta att du har klamydia eller kanske har klamydia om du har sex innan provtagningen och behandlingen är färdig.
 • Du måste använda skydd om du har sex innan provtagningen och behandlingen är färdig.

Om du har fått en förhållningsregel som du tycker är fel, kan du ta kontakt med smittskyddsläkaren i ditt landsting.

Så smittar klamydia

Klamydia sprids framförallt när slemhinnor kommer i kontakt med varandra, till exempel genom samlag utan kondom, antingen slidsamlag eller analsamlag och ibland vid munsex. Klamydia kan också spridas vid petting och sexleksaker. Du kan bli smittad av klamydia flera gånger.

Klamydia kan också finnas i svalget. Det är oklart hur vanligt det är med smitta från mun till könsorgan. Därför är det säkrast att använda kondom eller slicklapp även vid munsex. Klamydia smittar inte via handslag, kläder, handdukar eller på toaletter, eftersom bakterien inte överlever utanför kroppen.

Du kan föra över klamydiainfektionen till ögonen om du får infekterat underlivssekret på fingrarna. Ögonen kan börja klia, svida eller bli rinniga och kladdiga. Oftast får du en sådan infektion i ett av ögonen.

Behandling

Klamydiainfektioner behandlas med antibiotika som innehåller det verksamma ämnet doxycyklin. Du får annan antibiotika om doxycyklin är olämpligt av någon anledning. Antibiotikan tar du som tabletter. Ibland kan du få biverkningar som till exempel illamående och diarré.  Du blir av med klamydiainfektionen om du tar antibiotikan på rätt sätt.  Har du glömt att ta antibiotikan enligt anvisningen eller om du har haft sex med någon under behandlingen kan du behöva lämna ett kontrollprov. Det gäller också om du har haft diarré eller kräkts eller om du är gravid. Rutinerna för kontrollprov kan variera från mottagning till mottagning.  Du behöver inte göra något kontrollprov efter avslutad behandling om du har följt läkarens råd och har tagit antibiotikan på rätt sätt.  All behandling för klamydia är alltid gratis. 

Undvik samlag och munsex under behandlingen 

För att undvika smittspridning eller att infektionen kommer tillbaka bör du undvika slidsamlag, anala samlag och munsex tills hela behandlingen är avslutad. Annars riskerar du att få tillbaka infektionen. Har du ändå sex, måste du berätta för den du har sex med att du har klamydia och ni måste använda skydd. Om du har någon som du regelbundet har sex med bör den personen testa sig och vara färdig med sin egen behandling innan ni har sex igen. 

Obehandlad klamydia kan bli allvarligt 

Obehandlad klamydiainfektion kan göra att äggledarna blir inflammerade och så skadade att du senare kan få problem med att bli gravid om du inte behandlar en klamydiainfektion.  Ägget från äggstocken kan fastna i äggledaren om äggledarna skadats genom en inflammation. Då kan ägget antingen inte befruktas eller orsaka ett utomkvedshavandeskap. Utomkvedshavandeskap kan vara ett mycket allvarligt tillstånd.

Även vid infektion av bitestiklarna finns det risk för sterilitet.

Vad händer i kroppen?

Klamydiainfektion orsakas av en bakterie. Bakterien sätter sig främst i slemhinnorna i slidan, livmodern och urinröret. Bakterien kan ibland sätta sig även i äggledarna, ändtarmen och bitestiklarna. Från underlivet sprider sig bakterien längs slemhinnorna i könsorganen och i urinröret. 

Klamydia och graviditet

Du kan behandlas även om du är gravid och har klamydia. Det är också viktigt att du lämnar ett kontrollprov en månad efter avslutad behandling för att se om du blivit av med infektionen. Fostersäcken kan bli infekterad och barnet kan födas för tidigt om du inte får behandling. Barnet kan också smittas vid förlossningen och få en ögoninfektion eller en lunginfektion som orsakats av klamydia.