Herpes i underlivet orsakas av ett virus och är mycket vanligt. Det överförs främst vid sexuell kontakt. De flesta som har herpes i underlivet får så lindriga symtom att de inte vet om att de har herpes. Det har blivit allt vanligare att herpes runt munnen överförs till underlivet.

 Symtom

Vanliga symtom om du har herpes i underlivet är

 • ömhet vid beröring
 • svullnad och klåda
 • svidande och molande smärta
 • blåsor och sår
 • rodnad hud
 • att det gör ont när du kissar
 • att ett område kan kännas omväxlande varmt och kallt

Nerverna i underlivet, ljumskarna och övre delen av låren sitter ihop. Därför kan du få herpessymtom

 • vid ändtarmsöppningen
 • på skinkorna och låren
 • i urinröret
 • i och omkring slidan
 • på penisen eller pungen

De flesta som får herpes i underlivet har inga eller så lindriga symtom att de inte märker av infektionen.

Första gången du får herpes

Om du får symtom visar de sig oftast mellan tre och sju dygn efter att viruset överförts. Det börjar ofta med att du får ont i huden eller slemhinnorna runt könsorganen. Det kan också svida, sticka, klia eller kännas omväxlande varmt och kallt. Sedan bildas blåsor, som spricker och blir till sår. Första gången du får en herpesinfektion i underlivet kan du också få feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Det kan ibland ta upp till cirka tre veckor innan blåsorna, såren och smärtan försvinner.

Herpes kan komma tillbaka

När du en gång har fått herpes stannar viruset kvar i din kropp resten av livet, även efter att besvären försvunnit. En del av dem som fått symtom som blåsor och sår vid det första tillfället får senare besvär på nytt. När du får herpes på nytt är ofta symtomen lindrigare. De försvinner också snabbare än vid första tillfället. Oftast inom fem till tio dygn. Nya herpesutbrott kan komma i samband med exempelvis stress, trötthet, menstruation, andra infektioner eller om du har nedsatt immunförsvar. Det första året efter att du har fått herpes är det vanligt att du får flera nya utbrott. Antalet utbrott brukar sedan minska med tiden. Mellan utbrotten har du oftast inte några besvär.

När ska jag söka vård?

Sök vård om du

 • misstänker att du fått herpes i underlivet för första gången
 • har täta och svåra besvär av herpes
 • får variga sår och blåsor
 • om ögat börjar svida eller rinna

Du kan söka vård på en hälsocentral, en gynekologmottagning eller till en ungdomsmottagning.

Sök vård direkt på en akutmottagning om du blir mycket sjuk av herpes, med symtom som stel nacke eller kraftig huvudvärk. I ovanliga fall kan herpes orsaka hjärnhinneinflammation.

Så överförs herpes i underlivet

Herpes i underlivet överförs främst genom sexuell kontakt. Det är mycket svårt att undvika att viruset överförs vid kontakt mellan hud och slemhinnor mellan personer som har sex. Viruset sprids lättast när du har blåsor och sår. Men de allra flesta får herpes av någon som inte har några symtom alls.

Tvätta händerna för att undvika spridning

Om du har herpes i underlivet kan det sprida sig till ögat. Därför är det viktigt att tvätta händerna efter att du har varit på toaletten, duschat eller berört områden där du har herpesutslag. Du bör undvika att peta dig i ögonen medan du har utslag.

Herpes överförs inte via föremål

Herpesviruset är känsligt för luft och överlever inte utanför kroppen. Därför överförs det bara vid hudkontakt och slemhinnekontakt och inte via föremål som toalettsitsar, badkar eller handdukar. När det gäller sexleksaker ska dessa tvättas för att undvika spridning av könssjukdomar generellt. Gör först rent dem med tvål och vatten för att ta bort kroppsvätskor. Sprita sedan av dem med handsprit, klorhexidin eller alsolsprit.

Herpes orsakas av ett virus

Herpes i underlivet, som också kallas genital herpes, orsakas av ett vanligt virus som sprids lätt. Det är vanligt att vuxna någon gång har fått viruset. De allra flesta vet inte om de har fått herpes i underlivet, eftersom de fått så lindriga symtom att de inte märkts.

Två typer av herpesviruset

Det finns två typer av herpesviruset. Typ 1 och typ 2.

Typ 1 är vanligast och orsakar oftast munsår, herpes runt munnen. Typ 2 brukar ge besvär i underlivet. De två typerna kan också sprida sig till andra delar av kroppen. Det har blivit mycket vanligt att herpes typ 1 även orsakar herpes i underlivet. Det kan överföras vid exempelvis munsex.
Det är inte lika vanligt att typ 2 sprider sig till munnen, men det kan hända. Då kan du få herpes i svalget. Det ger symtom som liknar halsfluss och kan vara mycket smärtsamt.

Hur kan jag förebygga herpes i underlivet?

Herpes är ofta spritt i underlivet. Därför ger kondom eller slicklapp inget säkert skydd mot att viruset överförs vid sexuell kontakt med någon som har herpes. De allra flesta som har viruset vet dock inte om det själva, eftersom många inte får några symtom. Du minskar risken att få herpes i underlivet om du undviker att ha sex med någon som har en pågående infektion. Att ta virushämmande läkemedel före sex med en person som har herpes i underlivet ger inte något säkert skydd mot att få herpes.

Vad kan jag göra själv?

Har du mycket ont kan du ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Du kan också smörja in huden som ömmar med en bedövande receptfri salva som heter Xylocain. Läkemedlen kan köpas receptfritt på apotek. Om du har ont kan du minska obehaget genom att ha löst sittande kläder. Det är också bra att duscha underlivet varje dag för att undvika att det kommer in bakterier i såren.

Behandling

Herpes i underlivet går över av sig själv och det finns ingen behandling som botar sjukdomen. Har du däremot svåra besvär kan du få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare. Virushämmande läkemedel lindrar symtomen och förkortar tiden du har besvär. De hjälper mot båda herpestyperna. För att läkemedlet ska ge bra effekt ska du börja ta tabletterna så snart du börjar märka av symtom. Om du skulle ha mycket kraftiga besvär av herpes i underlivet kan du behöva ta virushämmande läkemedel varje dag under en längre tid, för att förebygga nya herpesutbrott.

Undersökning

En läkare brukar kunna avgöra om du har herpes genom att titta på utslagen. I vissa fall kan de ta ett prov från blåsorna. Provet tas med en bomullspinne från sårvätskan. Det kan ömma lite, men brukar inte göra ont.

Komplikationer

Blåsorna och såren läker oftast fint, men bakterier kan komma in i dem så att de blir infekterade.
I ovanliga fall kan herpes i underlivet orsaka hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation.

Graviditet och herpes i underlivet

Herpes i underlivet påverkar inte din förmåga att bli gravid.

Sök vård på en barnmorskemottagning eller förlossningsavdelning om du får smärtsamma utslag eller blåsor i underlivet när du är gravid. Du kan få virushämmande läkemedel om du får herpes för första gången när du är gravid, eller om du har herpesutbrott under slutet av graviditeten. Om du får herpes i underlivet för första gången när du är gravid finns en liten risk att viruset förs över till barnet i magen, men det är mycket ovanligt.

Om du som gravid har haft herpes tidigare

Om du som har haft herpes tidigare får nya utbrott under graviditeten förs antikroppar över till barnet i magen. Det finns ändå en risk att viruset kan överföras till barnet vid förlossningen, men den risken är mycket lägre än om du får herpes för första gången när du är gravid.

Herpes i samband med förlossningen

Om du har en pågående herpesinfektion vid förlossningen finns en liten risk att viruset överförs till det nyfödda barnet. Barnet kan då få en allvarlig och besvärlig herpesinfektion. För att undvika att viruset ska överföras till barnet kan både du som gravid och barnet få antivirala läkemedel. I vissa fall får barnet förlösas med kejsarsnitt.