Könssjukdomar är infektioner som du kan få genom att ha sex. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem.

Symtom på könssjukdomar

Det finns flera olika könssjukdomar. Vissa av dem ger symtom ibland eller alltid, medan andra inte ger några symtom alls. Vanliga symtom som könssjukdomar kan ge är att det svider när du kissar eller att du får annorlunda flytningar.

När och var ska jag söka vård?

Gå och testa dig om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha fått en könssjukdom. Det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite. Kontakta hälsocentralen eller ungdomsmottagningen om du vill testa dig. Du kan också kontakta en hud- och könsmottagning. De är specialiserade på sexuellt överförbara sjukdomar. Mottagningarna kan kallas olika saker på olika platser i landet.

Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen. Det innebär att du måste testa dig om du tror att du har någon av dem. Du kan läsa mer om det i kapitlet om smittspårning i den här texten.

Vad kostar undersökningen?

Du behöver aldrig betala för att testa dig för könssjukdomar som finns i smittskyddslagen. Att testa sig för andra könssjukdomar kan kosta olika beroende på vilken mottagning du går till. Ofta brukar man testa sig för flera sjukdomar samtidigt. Då räcker det med att en av dem omfattas av smittskyddslagen för att du inte ska behöva betala.

Hur kan jag minska risken för könssjukdomar?

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon. Det är viktigt att kondomen eller femidomen är hel och att den är på eller i under hela samlaget. Det är också bra att använda kondom eller slicklapp om du har munsex. En slicklapp är en tunn gummiduk som läggs över könsorganet eller ändtarmsöppningen. Kom ihåg att även använda kondom, femidom eller slicklapp om du delar sexleksaker som en dildo eller en vibrator med någon annan.

Hur överförs könssjukdomar?

Risken att få en könssjukdom är störst om du har vaginala samlag eller anala samlag med en penis. Några könssjukdomar kan du också få genom munsex, fingrar eller sexleksaker.

Könssjukdomar överförs framför allt genom att slemhinnorna i könsorganet, ändtarmen eller munnen kommer i kontakt med varandra när du har sex med någon annan. En del könssjukdomar kan överföras med sperma eller slidsekret. Vissa könssjukdomar kan överföras via blod. Könssjukdomar överförs inte genom att du tar någon i hand eller att du använder samma handduk eller toalett som någon som har en könssjukdom.

Undersökning och provtagning

Det vanligaste sättet att testa sig för könssjukdomar är med ett urinprov. Beroende på vilka symtom du har kan prover tas från olika ställen på kroppen med pinnprov. De här proverna kan tas även om du har mens. Ibland får du lämna ett blodprov. I vissa fall undersöker läkaren, barnmorskan eller sjuksköterskan dig genom att titta på könsorganet. 

Behandling

Vilken behandling du får beror på vilken könssjukdom du har. Alla behandlingar för sjukdomar som ingår i smittskyddslagen är kostnadsfria, de andra kostar. Alla könssjukdomar kan botas utom hiv, herpes och kronisk hepatit B. För hiv och herpes finns bromsmediciner, men du är ändå bärare av sjukdomen.

Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen

Vissa sjukdomar är viktiga att spåra så att de inte förs vidare till någon annan. De sjukdomarna ingår i smittskyddslagen. Det innebär att du enligt lag är tvungen att testa dig om du vet eller misstänker att du har en sådan sjukdom.

De könssjukdomar som ingår i smittskyddslagen är

  • gonorré
  • hepatit B
  • hiv
  • klamydia
  • syfilis

Smittspårning

Om du har någon eller några av könssjukdomarna som finns med i smittskyddslagen görs en så kallad smittspårning. Det innebär att du måste berätta vem eller vilka du har haft sex med det senaste året, oavsett om ni har använt någon typ av skydd eller inte. För syfilis och hiv behöver du berätta vilka du har haft sex med ännu längre tillbaka.  

Ibland kanske du inte vet så mycket om personen som du har haft sex med. Du kanske till exempel inte vet vad personen heter i efternamn. Då är det viktigt att du ändå berättar det du vet för att personalen ska kunna hitta personen.

Personalen kontaktar den eller dem som du har haft sex med

Personalen på mottagningen kontaktar sedan den personen eller de personerna och berättar att de också måste testa sig. Det är mycket viktigt att hitta alla personer som har sjukdomen så att de kan erbjudas behandling, dels för att minska risken för komplikationer och dels för att infektionen inte ska överföras till flera.

Du är alltid anonym

Det du säger till smittspåraren är hemligt. De personer du berättar om kommer inte att få reda på vem du är. De kommer bara att få veta att de måste testa sig.

Här nedan kan du läsa om de olika könssjukdomarna