Att få svamp i underlivet kan vara mycket besvärligt. Oftast är symtom på svamp att du får klåda samt att det svider. Andra symtom kan vara:

  • Svider när du kissar
  • Gör ont vid samlag
  • Grynig vit flytning
  • Blygdläpparna kan bli svullna och röda

Om du misstänker att du har svamp finns det receptfria läkemedel att köpa på apoteket. Detta är någonting som vi rekommenderar att du provar i första hand. Det är också viktigt att du är noga med din hygien och inte tvättar dig med tvål i underlivet. Använd istället barnolja. Det är också bra att undvika bad som är uttorkande. Undvik att ha samlag när du svamp. Använd underkläder som inte sitter åt och tänk på att lufta.

Om du inte blir hjälpt av receptfria läkemedel, ber vi dig i första hand vända dig till hälsocentralen för att få hjälp.  

Upprepande svampinfektioner

Om du har svårt att bli av med svampinfektionen är det viktigt att inte använda receptfria läkemedel för ofta, då riskerar du att torka ut slemhinnorna, dessutom kan det göra att du har svårare att bli av med svampen. 

Vänd dig till hälsocentralen om du har svårt att bli av med dina svampinfektioner. Om de inte kan hjälpa dig kan de remittera dig till gynmottagningen för att möjligen få en långtidsbehandling. Ibland kan man stå på en behandling i upp emot 1 år. 

Här kan du läsa mer om svamp.