Att det kliar på blygdläpparna och runt slidöppningen är vanligt. Det beror ofta på en svampinfektion eller att du har fått någon form av eksem. Det finns receptfria läkemedel på apoteket som ofta hjälper för att behandla detta. Kliar det för att du har fått en könssjukdom då behöver du få behandling på recept från din hälsocentral. Klåda kan också bero på torra eller irriterade slemhinnor.

Vänd dig till hälsocentralen om klådan inte går över, om du testat behandling mot svampinfektion som inte har hjälpt eller om svampen kommer tillbaka. Du bör också prata med hälsocentralen om du har utslag eller vårtor i underlivet som kliar.

Klåda kan även bero på att du har någon form av hudsjukdom i underlivet. En av de hudsjukdomar som du kan drabbas av är vitfläcksjuka (lichen sclerosus), det kan du läsa om här.  

Rakning, tvättmedel, sköljmedel och tvål av olika slag kan också ge rodnad och klåda i underlivet, detta kan bero på att kan är överkänslig mot något ämne. En del är även överkänsliga mot latex som te.x. finns i vissa kondomer. Underkläder i syntetmaterial, bindor, tamponger och trosskydd kan också skapa irritation.

Vill du veta mer om klåda och hur det kan behandlas så kan du läsa om det på 1177.