Flytningar är normalt och har en viktig funktion för underlivet. De ser till att slidan hålls ren och skyddas mot infektioner. De hjälper också till att hålla slidan fuktig. Hur mycket flytningar du har är individuellt. De hormonella nivåerna i kroppen reglerar också mängden av flytningen men också flytningarnas utseende.

Om flytningarna plötsligt ändrar utseende, lukt och/eller konsistens kan det tyda på att du har fått en infektion eller sjukdom i underlivet. Om flytningarna börjar lukta illa eller blir missfärgande och detta inte går över på 3 dagar ska du vända dig till hälsocentralen för att få hjälp. Detsamma gäller om du haft samlag med en person som du tror kanske kan ha en könssjukdom eller om du haft upprepade svampinfektioner under ett halvår. Får du feber och ont nedtill i magen i samband med att ens flytningar ändrar utseende eller använder tampong och får liknande besvär ska du dock vända dig till hälsocentral eller jourcentral på en gång.

Om du vill veta mer om flytningar, vad de kan bero på och hur förändrade flytningar som du misstänker beror på en sjukdom som kan behöva behandling så kan du läsa om det på 1177.