Cystor är sällan farliga, de sitter ofta på äggstockarna när de benämns i gynekologiska sammanhang. Ofta försvinner cystorna av sig själv men ibland kan de behöva någon form av behandling för att försvinna. Många har cystor på äggstockarna utan att veta om det. Det är ovanligt att cystor på äggstockarna är cancer.
Hur cystor uppstår
Äggstocken producerar ägg och utsöndrar hormoner. Ägget bildas inne i en äggblåsa. I normala fall går äggblåsan sönder vid ägglossning vilket gör att äggblåsan faller ihop. Då lossnar ägget och fångas upp av äggledaren. Efter det omvandlas äggblåsan till en så kallad gulkropp i äggstocken. Det som sker när en cysta bildas är då att äggblåsan inte faller ihop efter ägglossningen. Äggblåsan kan då dra till sig vätska, vilket gör att den ökar i storlek. Även om du inte har ägglossning kan cystor bildas, då äggblåsor kan finnas kvar och så kallade follikelcystor uppstår.
Cystor finns av olika slag
Funktionella cystor - sitter på äggstockarna och kommer ofta i samband med ägglossning. Dessa kan också uppstå om du använder ett preventivmedel som endast innehåller gulkroppshormon. Denna typ av cystor är mycket vanlig och de är inte farliga.
Chokladcystor - om du har endometrios så kan du drabbas av denna typ av cystor. De kallas chokladcystor för att de innehåller levrat blod men det ser ofta ut som mörk choklad.
Dermoidcystor - är godartade. De bildas i äggceller och kan utvecklas till olika typer av vävnad som finns i kroppen, det är därför inte ovanligt att de innehåller både talg och hår. De är ganska vanliga och orsaken till varför de uppstår är okänd.
Borderlinetumörer - är ett mellanland som namnet tyder på. De är inte godartade men de är inte heller cancer. Det är sällan som borderlinetumörer sprider sig till andra delar av kroppen.
Äggstockscancer - heter även ovarialcancer. Det är ovanligt att en cysta är äggstockscancer men ibland är det så. Celldelning börjar ske okontrollerat i äggstocken och en cancertumör bildas. Mer om äggstockscancer kan du läsa här.
Godartade tumörer - dessa kan också sitta på äggstockarna men är inte farliga. De innehåller oftast bara vätska eller slem. De kan däremot bli stora och orsaka besvär av den anledningen.
Symtom
Det är inte säkert att du märker av att du har cystor på äggstockarna men det finns en del symtom som kan tyda på att de finns, t.ex:
- Tidigare regelbunden mens men som plötsligt börjar bli oregelbunden.
- Kraftig mensvärk som du inte upplevt tidigare.
- Ont i magen, hela tiden eller te.x. vid ansträngning.
- Plötsligt buksmärta, det kan bero på att en cysta har gått sönder.
- Det gör ont i magen när du har samlag.
- Tryck eller tyngdkänsla i magen.
- Du känner av en knöl i nedre delen av magen som du inte haft tidigare.
- Behov av att kissa oftare än tidigare.
Behandling
De allra flesta godartade cystor försvinner av sig själv, detta kan dock ibland ta tid, ungefär 3 månader. Beroende på cystans utseende kan läkaren ibland vilja ta tillbaka dig på ett återbesök för att se om cystan har försvunnit eller om ytterligare åtgärd som till exempel en operation måste genomföras. Ibland beslutar läkaren i samråd med dig som patient att operation ska genomföras utan ytterligare återbesök.
I de allra flesta fall genomförs operationen med titthålsmetod. Läs mer om själva operationen här.
Vill du läsa mer om cystor, klicka här!